Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Παίζεται η τύχη σας!

Πάντα πίστευα ότι οι διαφημίσεις είναι καθρέφτης τής κοινωνίας: από πού έρχεται (η κοινωνία), πού πατάει και προς τα πού θέλει (ή θέλουν άλλοι) να πάει.
Η διαφήμιση είναι "τέχνη", ενδεχομένως ποταπή και ανενδοίαστη, και αυτός που την ασκεί πρέπει να έχει φοβερές ικανότητες, αν θέλει να είναι επιτυχημένος.
Αντίστοιχα, οι διαφημίσεις από το παρελθόν αποτελούν εξαιρετικά ντοκουμέντα για την ανασύσταση τού ψυχισμού και των ηθών τής εποχής.

Προσπαθώντας πριν λίγες ημέρες να αδειάσω μία αρχαία ντουλάπα (μεγαλύτερη των 42 ετών) από αρχαία περιεχόμενα (μεγαλύτερα των 22 ετών) βρήκα κάποια αποκόμματα περιοδικών χωμένα σε βιβλία - ποιος ξέρει από ποιον αποδελτιωτή τής ιστορίας...
Είδα λοιπόν την παρακάτω διαφήμιση.

Για διάφορους λόγους είμαι στενοχωρημένος αυτό τον καιρό - ζήτημα αν γελάω λίγο με το "Big Bang Theory" στην TV - αλλά μόλις διάβασα την αρχή από το κείμενο έσκασα στα γέλια. Μάλιστα αν δεν βρισκόταν παρόν μέλος τής οικογένειάς μου, θα είχα πέσει στο πάτωμα και θα κτυπιόμουν απενοχοποιημένα.

Φύλαξα το τέλος για την επιστροφή στο σπίτι και δεν απογοητεύτηκα!
Τώρα σάς την προσφέρω εσάς ολόκληρη:

Περιοδικό "ΕΙΚΟΝΕΣ", τεύχος 37 (9 Ιουλίου 1956)
(Κλικάρετε στην εικόνα για μεγέθυνση!)

Γνωρίζω πώς ότι σχόλιο και αν κάνω, θα είναι κατώτερο ... τής περίστασης.
Ειδικά η προτελευταία φράση, "Και το βράδυ, μετά από μία θαυμάσια μέρα, ... που είναι για τη νύχτα", νομίζω ότι αποτελεί στιγμή ανθολογίας τού ελληνικού υπερρεαλισμού. Αν ακολουθήσατε τις νουθεσίες μου και διαβάσατε βιβλία τού
Χάρη Κάππα θα βρήκατε και άλλες τέτοιες.

Έπειτα το σκέφτηκα λίγο.
Η συγκεκριμένη διαφήμιση προφανώς είναι οδοστρωτήρας για την γυναικεία αξιοπρέπεια και χειραφέτηση - φαντάζομαι ότι οι πιο μαχητικές φεμινίστριες που διαβάζουν αυτό, τώρα ήδη θα μασουλάνε την οθόνη. Δικαίως.
Αλλά αν το σκεφτούμε, σάματις οι σημερινές διαφημίσεις για προϊόντα ομορφιάς είναι πιο "σωστές"; Εντάξει προφανώς, δεν λένε "αυτή τη στιγμή παίζεται η τύχη σας, αν θα σας διαλέξει ο Άντρας (που σάς κοιτά ερωτευμένος μεν, αλλά κρίνοντάς σας δε)", αλλά λένε - νομίζω - κάτι πιο γενικό (και εξ ου, ολοκληρωτικό):

"Αυτή τη στιγμή παίζεται η τύχη σας." - Τελεία.

Idom

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σαολινόπουλα


... «Να μάθετε καλύτερα πώς να προστατεύετε παρά πώς να καταστρέφετε. Να προτιμάτε να αποφεύγετε από το να ελέγχετε, να ελέγχετε από το να πληγώνετε, να πληγώνετε από το να ακρωτηριάζετε, να ακρωτηριάζετε παρά να σκοτώνετε... γιατί καθε ζωή είναι πολύτιμη και τίποτα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει».
Ο Κέην ακούει, όπως άκουγε πάντα, και αφού έχει κλείσει πια τα λόγια στην καρδιά του, μιλά: «Διδάσκαλε, ποιος είναι τότε ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τη δύναμη;»
Ο Τεχ υποκλίνεται, δείχνοντας έτσι πως εκτιμά την ερώτηση.
«Καθώς έχουμε πιο πολύτιμη την ειρήνη και την ησυχία από την νίκη», λέει, «υπάρχει μια απλή και προτιμητέα μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή δύναμης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας».
«Και ποια είναι αυτή κύριε;», ρωτά ένας άλλος μαθητής.
«Η φυγή», λέει πολύ σοβαρά ο Διδάσκαλος Τεχ.


Kung Fu - Το σημάδι τού Δράκοντα
Howard Lee

(μετάφραση Α. Αϊδίνη, εκδ. "Κάκτος")

Ως ανταπόδοση στην εξαιρετική ανάρτηση τού Ροβιθέ - που ο Κουμφούκιος να μού κόβει USB θύρες και να τού δίνει πλήκτρα.
Idom


Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Καλή Χρονιά !!!


"
I love you.
More than all you know.
I love you more than children.
More than fields I've planted with my hands.
I love you more than morning prayers or peace or food to eat.
I love you more than sunlight, more than flesh or joy, or one more day.
I love you... more than God.
"

Maid Marian
"Robin and Marian"
by Richard Lester