Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αρχαιοελληνικός αποικισμός τής Αμερικής


Μετά από παρότρυνση ενός εκλεκτού φίλου, που αν και μετανάστης δεν παύει να ασχολείται με τα ελληνικά θέματα - διάβασα εκτές, διαδικτυακά, με μεγάλη χαρά ένα άρθρο στην έγκριτη "Καθημερινή" σχετικά με τον αποικισμό της αμερικανικής ηπείρου από τους Έλληνες στην αρχαιότητα. (Εδώ.)
Εν ολίγοις, το άρθρο, βασιζόμενο σε έρευνα τού Δρος Μηνά Τσικριτσή, δίνει τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Έλληνες είχαν εξερευνήσει και αποικίσει σταθερά την Β. Αμερική και μάλιστα χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα εδάφη τού σημερινού Καναδά για την εξόρυξη χαλκού.
Το άρθρο, όπως λέει η εφημερίδα, θα ενταχθεί στην κίνηση "Είμαστε όλοι Έλληνες". Να θυμίσω εδώ ότι η κίνηση αυτή, οργανώνεται μεταξύ άλλων, ως απάντηση στην ανθελληνική επίθεση που ενορχηστρώνουν πολλά ΜΜΕ τού εξωτερικού τους τελευταίους μήνες. Είμαι σίγουρος ότι τέτοιες μελέτες θα ωφελήσουν πολύ την κίνηση και θα θυμίσουν στους συνανθρώπους μας, τι έδωσε η Ελλάδα μέσα στις χιλιετίες στον κόσμο.
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο θέμα παραμένει πνιγμένο: έψαξα στο διαδίκτυο για αντίστοιχη, μη ελληνόφωνη βιβλιογραφία / αρθρογραφία και, πέρα από κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις σε "ιδιωτικές" ιστοσελίδες, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν μηδενικό. Δεν θέλω να επικαλεστώ θεωρίες συνωμοσίας, αλλά όπως και να 'ναι, όταν ο συντηρητισμός και η άρνηση κάποιων επιστημόνων κτυπάει κόκκινο, το αποτέλεσμα είναι ισοδύναμο με το να υπήρχε μία συνωμοσία. Στο κάτω κάτω, στο τέλος κάποιοι ωφελούνται και κάποιοι βλάπτονται...

Όπως και να 'ναι, σε αυτό το σημείο, θέλω να συμβάλω και εγώ το λιθαράκι μου στο θέμα τού αποικισμού τής αμερικανικής ηπείρου από τους αρχαίους Έλληνες. Λίγο από παρατηρήσεις που προσωπικά έχω κάνει, λίγο από συγγράμματα που διάβασα.

Μία εύλογη ένσταση, τα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με το αν υπήρχαν ελληνικά ορυχεία κατά τις Μινωική και Μυκηναϊκή περιόδους στον "Καναδά", προέκυπτε από το ερώτημα πώς μετέφεραν οι Έλληνες το μετάλλευμα (ή το μέταλλο) στην Ελλάδα και στις άλλες μεσογειακές αποικίες τους. Ο Δρ. Τσικριτσής (σύμφωνα με την "Κ") υποδεικνύει ναυτικά ταξίδια που ακολουθούσαν το βόρειο τόξο (Γροιλανδία, Ισλανδία, Αγγλία). Ωστόσο η χρήση ξύλινων πλοίων, για τις δεδομένες ποσότητες και το βάρος τού φορτίου δεν θεωρείται πιθανή - ιδιαίτερα σε ένα χώρο με πολλά παγόβουνα, δυσβάστακτο κρύο και σημαντικά μακρές αποστάσεις.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι Έλληνες είχαν κατασκευάσει γιγάντιους καταπέλτες για να εκτοξεύουν φορτία μεταλλεύματος κατευθείαν από την "Αμερική" στην Ελλάδα. Ειδικά το χειμώνα που οι συνθήκες ήταν αντίξοες, η μεταφορά γινόταν σε δύο στάδια, με ενδιάμεσο σταθμό, μικρότερους καταπέλτες στην "Αγγλία".
Οι καταπέλτες αυτοί ονομάζονταν γενικά ICBC (Inter-Continent Ballistic Catapults) ή αλλιώς ΔΗΒΚ (Δι-Ηπειρωτικοί Βαλιστικοί Καταπέλτες).
Με την ανακάλυψη των μεταλλείων σιδήρου στην Κεντρική Ευρώπη, αφενός τα μεταλλεία τού χαλκού στον "Καναδά" εγκαταλείφθηκαν, αφετέρου ατόνησε η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω αέρα, η οποία υπέφερε εξάλλου από σημαντικές απώλειες.

Στη σύγχρονη εποχή, ένθερμος μελετητής τής αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας υπήρξε ο Βέρνερ φον Μπράουν. (Δυστυχώς...) Έχοντας στα χέρια του όλον τον πλούτο της γερμανικής αρχαιολογικής σκαπάνης, εμπνεύστηκε από τους ελληνικούς καταπέλτες για να σχεδιάσει τους μοντέρνους πυραύλους, αρχικά για την ναζιστική Γερμανία και μετά για τις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής. Είναι χαρακτηριστικό το όνομα που τους δόθηκε: ICBM (Inter-Continent Ballistic Missile).

Τι έμεινε σήμερα ως μαρτυρία εκείνης τής εποχής, πέρα από τα αρχαία κείμενα;
Επιτύμβιες στήλες, στην Ελλάδα αλλά και στην λεκάνη τής Μεσογείου, όπου κάτω από το όνομα τού τιμώμενου θανόντα, βρίσκεται εγχάρακτη η επιγραφή ICBC. Πρόκειται για τους άτυχους εκείνης τής τεχνολογίας που τους έπεφταν φορτία μετάλλου στο κεφάλι, όταν εκτρέπονταν από την πορεία τους, κυρίως λόγω ξαφνικών μεταβολών των ανέμων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σε αυτό ίσως να μην διαφέρουμε οι Έλληνες από τους άλλους λαούς: κάθε εποχή έχει τα θύματά της...




Επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη μορφή γυναίκας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ παραθέτει πολλές γραπτές πληροφορίες, πουθενά δεν αναφέρει τα αρκτικά ICBC ή κάποια παράμοια. Απόδειξη ότι η γυναίκα δεν πέθανε από πτώση φορτίου μετάλλου στο κεφάλι της.
Από το
site.


Υ/γ.:
1) Αν και γραμμένη για όλο τον Ελληνισμό, την παρούσα ανάρτηση την αφιερώνω στην διαδικτυακή φίλη
Αόρατη Μελάνη, ως αντίδωρο για την δική της ευγενική αφιέρωση (εδώ). Τα κείμενα τής Α.Μ. συχνά με συγχίζουν (λόγω περιεχομένου), ωστόσο από την απαρχή τού ιστολόγιού της δεν έπαψα να τα διαβάζω, θαυμάζοντας την αρτιότητα τής γραφής και την ενάργεια των συλλογισμών της!

2) Ένας φίλος, λάτρης των Αστερίξ, που διάβασε την ανάρτηση, με ρώτησε μισοσοβαρά μισοαστεία, αν η αποστροφή των Γαλατών "το μόνο που μας φοβίζει είναι μήπως μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι" προήλθε από τα ατυχήματα που ανέφερα, δεδομένου ότι οι Γαλάτες αποκλείεται να αντιλαμβάνονταν περί τίνος επρόκειτο αυτές οι πτώσεις τού μεταλλεύματος κατευθείαν από τον ουρανό. Φαίνεται ότι όντως, μία τέτοια δοξασία υπήρχε στην κουλτούρα των Γαλατών - αυτή την απάντηση έδωσαν στον Μέγα Αλέξανδρο όταν τους ρώτησε ποιος είναι μεγαλύτερος φόβος τους (βλ. εδώ).
Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια μαρτυρία που να συνδέει αυτόν τον φόβο τους με τα ιπτάμενα φορτία χαλκού των Ελλήνων που έχαναν τον δρόμο τους. Έτσι, η σκέψη αυτή, παρ' ότι ενδιαφέρουσα, για την ώρα θα μείνει απλή εικασία.


3) Στο αναμεταξύ το ποτάμι τής αλήθειας φουσκώνει. Δύο μέρες αργότερα βρήκα αυτή την είδηση!




Idom

4 σχόλια:

Β. είπε...

Είναι και πρωταπριλιά...

Idom είπε...

Β. μου, Πρωταπριλιά είναι σήμερα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην "Κ" στις 31/3.

Idom

Αόρατη Μελάνη είπε...

Τα κείμενά μου σε συγχίζουν;

Ελπίζω ότι ΑΥΤΟ είναι το πρωταπριλιάτικο αστείο!

Όλα τα άλλα είναι εμφανώς τεκμηριωμένα και αναντίρρητα. Τα συγχαρητήριά μου για την εμπεριστατωμένη έρευνα!

Idom είπε...

@ Α.Μ.

Εννοούσα ότι αποτελούν για εμένα πρόκληση για ηθικές και ιδεολογικές αναζητήσεις. Συγχίζομαι δηλαδή εποικοδομητικά μέχρι να βρω την σωστή απάντηση.
:-)

Κατά τα άλλα, όλοι ασχολείστε με την Πρωταπριλιά. Το ότι κοτζάμ Καθημερινή έβαλε τέτοιο άρθρο όχι την Πρωταπριλιά δεν σας πειράζει...

Idom